Tiedote, marraskuu 2016

1.11.2016

Kuukauden tarjous

5 pakasteruokaa 10 €
1 erä/asiakas/päivä


Ruusujuuri – ”rakkauteni”

Eila Kolehmainen

”Tämähän menee kevyesti”, ajattelin, kun vetelin selkäuintia Haukiputaan uimahallin altaassa runsas kymmenen vuotta sitten. Oli helppo hengittää, sydän jaksoi pumpata hyvin ja voimaa tuntui löytyvän vetoihin. Mutta seuraavalla uintireissulla ei mennytkään yhtä hyvin. Piti ruveta muistelemaan, mitä olin ottanut ennen edellistä uintikertaa, ja mieleeni palautui tumma karvaanmakuinen ruusujuuren (Rhodiola rosea) juurakosta tekemäni alkoholiuute. Tämä ensimmäinen voimakas kokemus ruusujuuren vaikutuksesta fyysisen suorituskyvyn tehostumiseen on tullut koetelluksi useaan kertaan myöhemminkin. Entisessä Neuvostoliitossa, jossa ruusujuuren vaikutuksia tutkittiin jo 1960-luvulla, siitä tehtyä valmistetta annettiin kilpaurheilijoille ja kosmonauteille suorituskyvyn parantamiseksi.

Kiinnostukseni ruusujuureen virisi roihuun, kun sain käsiini Mikkelissä pidetyn seminaarin ”Adaptogeenikasvien viljelytutkimus ja käyttö Suomessa” loppuyhteenvedon. Näitä hankkeita varten Suomeen saatu unkarilaissyntyinen ”ruusujuuriguru” Bertalan Galambosi luovutti auliisti siemeniä koeviljelmiltä ja on syvällisellä tietämyksellään myöhemminkin ruokkinut uteliaisuuttani tähän ihmeelliseen adaptogeenikasviin liittyen.

Ruusujuuri on eräs maailman kylmänkestävimmistä kasveista. Se menestyy ankarissa luonnonoloissa halki koko pohjoiskalotin ja mantereiden keskellä vuoristoissa, joten sen viljely onnistui harrastajallakin. Kun harrastus ”karkasi käsistä”, oli aika perustaa yritys sen markkinoille saattamiseksi. Ruusujuuresta hyötyvät sekä ihmiset että eläimet, sekä terveet että vähän raihnaiset, uupuneet ja stressaantuneet, ja se on hyvä antioksidatiivinen suoja ja virkistäjä ikääntyvälle: ”vanhasta koirastakin tuli uusi koira, kun rupesi ruusujuurta saamaan”, eräs henkilö kuvasi lemmikkinsä virkistymistä. Ruusujuuren virkistävä vaikutus riittää tehostamaan kognitiivisia toimintoja nauttimisen jälkeen 4-6 tuntia, ja hitaammin ilmenevät pitkäaikaisvaikutukset kohdistuvat monien säätelyjärjestelmien tasapainottamiseen. Itse en lakkaa ihmettelemästä ruusujuuren vaikutusten moninaisuutta, ja biokemistinä minua kiinnostaa erityisesti se, millä mekanismeilla tämä kaikki tapahtuu elimistössä.

Ruusujuuren viljely ei ole hätäisen hommaa, sillä sitä pitää kasvattaa 5-6 vuotta, jotta juuri/ juurakko muodostaisi maksimaalisen määrän rohdoksellisia ominaisuuksia sisältäviä yhdisteitä. Ruusujuuriviljelmämme on Oulun lähialueella, ja valmiit tuotteet ovat itse tehtyjä alusta loppuun. Joissakin valmisteissamme ruusujuurijauheeseen on yhdistettynä muita hyödyllisiä ominaisuuksia omaavia kasviksia.

Etran kassalta saa Ruusujuurivalmisteita.